Silver Rocket

SRSS - BUMFRANG 3: Duch Starého Mlejna žije dál

Torr 3. 8. 2010

Byli jste tam? 2003? Silver Rocket Summer Slaughter? Nebo 2004? Silver Rocket Summer Snuffer? Pokud ano, víte z jakého prostředí vychází Bumfrang 3. Zbyňa Moravec, zpěvák, kytarista, programátor a hlavní postava Bumfrang 3 je ten, který nám pomohl uskutečnit první koncert kapel z Silver Rocket na legendárním Mlejně v Byšicích, což se pak stalo tradicí s názvem SRSS. Časy se změnily, Starý Mlejn se prodal a nám zůstaly vzpomínky a naštěstí taky Bumfrang 3. Jsme moc rádi, že je můžeme, ahem, poslat do Brna.

Starý Mlejn bylo kouzelné místo, kde strávilo nemálo kapel a projektů své důležité období. Spousta kapel, od Dětí deště až po Květoslava Dolejšího tam dalo dohromady nějakou svou tvorbu. Je to nádherné, inspirující místo a pokud ho znáte, víte, že Zbyňa je nádherný a inspirující člověk. Je chodící encyklopedií hudby, věrný sběratel vinylu a anologových hudebních nástrojů. Je taky jeden z nejstatečnějších lidí, které znám. Žil dlouho v rozpadajícím se Mlejně uprostřed pole úplně sám jakoby nic a lidi z města Byšice (asi tak 2 km daleko) jeho svobodu nenáviděli. Měl různé projekty a strašně rád jamoval a nahrával své kamarády, ale nepamatuju se, že on sám by měl kapelu.

 

Dozvěděl jsem se to až o hodně později – Zbyňa se totiž nikam necpe. V roce 2006 začal hrát s Romanem Hutou a Honzou Polákem a do roku 2009 (rok, kdy Mlejn skončil), makali. A když se ztratil Starý Mlejn, Bumfrang 3 se našli: po dvou deskách vyšlo loňské průlomové /3 a ukázalo nové sebevědomí a jistý směr. Super psychedelické pasáže, vynikající zpěv, hodně sehraná kapela. Nejvíc mě baví ty The Fall meets Siouxsie and the Banshees věci jako ‘Oheň’ nebo ‘Candles’. Už dlouho je to můj nejoblíbenější soundtrack v práci, nutí mě dopředu. Celou desku můžete stáhnout tady, zkuste to sami.

Viděl jsem Bumfrang 3 naživo bohužel jen párkrát a už je to hodně dávno. Jsem hrozně zvědavý na to, jak to bude vypadat teď. Znám Zbyňu jako jednoho z nejmírnějších lidí, ale když dostane nástroje do ruky, úplně se třese zvláštní energií. Ale nový směr Bumfrang 3 požaduje i trpělivost a Hawkwindovskou výdrž a moc se těším, jak to kluci udělají.

Paní a pánové, v sobotu uvidíte Bumfrang 3, nejhistoričtější kapelu na letošním SRSS. Jejich hlavní postavou je superčlověk, který udělal spoustu věcí pro lidi kolem naší scény po pěknou řadu let. Bez Zbyni by SRSS vůbec neexistoval, to jsme si všichni jisti. Jsme rádi, že duch Starého Mlejna žije dál a to pocítíme v Brně.