Silver Rocket

Troy Von Balthazar a Unkilled Worker na letním turné po Česku

ÚV SRR 15. 6. 2009

Troy Von Balthazar (USA)
Unkilled Worker




Skladby Troye Von Balthazara – ať už je psal v rámci Chokebore nebo na sólový dráze – jsou jedny z nejpodivuhodnějších na světě. Na první poslech má člověk problémy zachytit v Troyově zvláštním frázování jakoukoliv meloii. Jenže na konci skladby si s překvapením uvědomí, že tu melodii nemůže dostat z hlavy…

Troy Von Balthazar je hlas a kytara legendárních Chokebore, kteří v 90. letech patřili k z nejvýraznějším kapelám na kultovním labelu Amphetamine Reptile Records a svých „15 minut slávy“ si užili na jednom z posledních turné Nirvany, když si je coby předkapelu vybral Kurt Cobain. „Kurt za náma vždycky přišel do šatny, připadal mi smutnej. Chtěl si s někým popovídat,“ vzpomíná Troy. Chokebore ale nikdy neměli šanci upoutat pozornost mainstreamu – jejich pomalé, depresivní desky mířily do podvědomí a nikdy nesklouzly jen tak po povrchu. Troy Von Balthazar v posledních letech hraje na vlastní pěst a to, co vytváří, je v mnoha ohledech ještě působivější než Chokebore (na které se dnes mimochodem odvolává celá řada „sad core“ kapel, ale třeba i Radiohead): posmutnělé lo-fi písničky se sugestivními melodiemi a naléhavým zpěvem, střídmý, ale dostačující doprovod. „Používám smyčky, kytaru a celou řadu zvuků. Skladby si na pódiu často žijou vlastním životem,“ líčí Troy. Ve druhé polovině července ho můžete vidět na několika koncertech v Česku: nejdříve sice bude hrát na trenčínském festivalu Pohoda pro tisíce lidí, ale pak se přesune tam, kde mu to podle jeho vlastních slov vyhovuje nejvíc: do klubů.



Společnost mu bude dělat Unkilled Worker - armáda jednoho muže, permanentně ve válce se světem. Alter egu kytaristy a zpěváka Todda z Wollongong vyšlo nedávno u Silver Rocket debutové CD "Faithcollapse".

Sobota 18.07 - Dolní Bukovina (Silver Rocket Summer Solo)
Nedělele 19.07 - Boskovice (Boskovice festival)
Pondělí 20.07 - Brno (Vegelite)
Úterý 21.07 - Ostrava (Hudební bazar)
Středa 22.07 - Frýdek Místek (Modrý salónek)
Čtvrtek 23.07 - České Budějovice, (Velbloud)
Pátek 24.07 - Kyjov u Krásné Lípy (Kyjovský festival)


Troy Von Balthazar: www.myspace.com/troyvonbal…
Unkilled Worker: www.unkilledworker.wordpre…