Silver Rocket

UNKILLED WORKER - Prisoner's Dilemma / Contusion Unit

ÚV SRR 18. 7. 2019

Začátek cesty Unkilled Workera (UKW) najdeme přesně před dvěma dekádama, kdy s Broučkem a Tomášem založil kapelu Wollongong (SRR 8, SRR 18, SRR 23, SRR 46) a zhruba devět let křižovali squaty a zaflusaný punkový kluby 23 zemí Evropy od Oulu až po Volgograd s hlasitým, „fyzickým“ noise rockem. Někdy v polovině cesty měl Torr potřebu věci trochu změnit: „I když Wollongong v té době byli v nejlepší, nejsehranější a nejenergičtější formě, hluk a fyzický tlak se nemusí automaticky rovnat silnému sdělení. Chtěl jsem zkusit, jestli jedno samostatné přímočaré sdělení může být tak důrazné jako kapela.“

Od 2006 začíná vystupovat sám, následuje turné s Troyem von Balthazar, Allroh, Insect Ark a hlavně s OTK, s kterými navázal úzkou družbu. Ta vyvrcholila debutem Faithcollapse (SRR 40) v roce 2009. Hlad po rockových kořenech ovšem znamenal návrat do noise rocku s Unkilled Worker Machine (SRR 56), zpět domů na temnou kolej se vrátil na Season of Doom v roce 2013 (SRR 60). V roce 2018 vyšla deska Nesbitt´s Inequality (SRR 85), kde se z UKW a OTK stala kompletní jednolitá kapela.

A teď? Právě vychází nová deska UKW s názvem Prisoner´s Dilemma / Contusion Unit. Je to deska, o který Torr říká, že se „ztratil na cestě“ (dokonce padaly návrhy, aby se jmenovala Lost My Way). Kritickej pohled na společnost, kterým se UKW obvykle vyznačuje, sice nezmizel, ale poprvý se tu pootevíraj vrátka do osobnějšího světa, kam (ať už s Wollongong, nebo jako UKW) zatim nikdo nikoho nesměl. Výsledek je tím pádem blíž k Elliotu Smithovi než k Girovi nebo Cavovi.

Na křtu, který se bude konat 25. července v klubu 007 (v rámci oslav jeho padesátin) vystoupí UKW (překvapivě) společně s OTK: ti tentokrát nesmazatelně poznamenali desku různejma zásadníma instrumentálníma pasážema. Zahrajou celou desku tak, jak je nahraná, a to vůbec poprvé a pravděpodobně i naposledy. Zvláštními hosty pak budou The Sound of Biblical Violence.

Novou desku Unkilled Worker: Prisoner's Dilemma / Contusion Unit (SRR 99, 10 skladeb, LP/MP3) objednávejte a poslouchejte ZDE.