Silver Rocket

LERDO: Doma jsme úplně mimo

Töhötöm 9. 10. 2018

Lerdo jsou kapela ze Santiaga de Chile – a pro nás je tahle adresa sama o sobě už něco jako doporučení. Famileu Mirandu představovat netřeba, před časem se tu zase mihli Manual de Combate... a my tak nějak víme, že kromě povinnýho punku a metalu se v Chile hraje i něco jinýho, co nás obvykle tak nějak osloví. A pro Lerdo to platí ve všech směrech – uvidíte. Vsadíme boty, že o týhle kapele nevíte vůbec nic, tak jsme krátce pokecali s jejich basákem Mauriciem. Tady jsou základní informace:

Kapely z Latinský Ameriky se čas od času v Praze mihnou, ale kapelu z Chile, která by hrála zrovna takovouhle hudbu (která nám zní mimochodem velmi libozvučně), tu nemáme každej den. Můžeš teda Lerdo nějak rychle představit? Jaký jsou vaše hlavní hudební inspirace? Aby bylo jasno hned na začátku, hehe...

Mauricio: No, tak Lerdo je tak nějak průsečíkem toho, co se nám vždycky líbilo, žejo... během let se to trochu vyvíjelo, ale v zásadě se všichni dodnes shodneme na pozoruhodný trojici Mars Volta, The Jesus Lizard a Police. A taky na mnoha a mnoha dalších, to je jasný. Dřív nás řadili do škatulky mathcore nebo post punk, dneska se často dočteme, že hrajeme experimentální punk. Máme teda určitej manévrovací prostor, kde se pohybujeme... ale nikdy nevíš, jaký jméno tomu někdo zase dá v budoucnu.

Hele, dočetl jsem se, že jste hráli u vás v Santiagu před Faith no More... jak k tomu došlo? Před hodně lety tady tahle kapela měla svý stoupence...

Mauricio: No tak tohle bylo před deseti lety. Vydali jsme zrovna novou desku a tehdy jsme měli pocit, že ji chceme poslat nějakejm labelům, tak jsme ji poslali i Pattonovi a Gouldovi. Ihned jsme to pustili z hlavy, protože bylo jasný, že si to tam nikdo neposlechne a že celej ten nápad byla zbytečná zoufalost. Ale asi za rok jsme dostali mail od managementu FNM, kde se ptali, jestli bysme jim nepředskakovali na koncertě v Chile, hehe... Byli jsme stoprocentně přesvědčený, že nás jen někdo z kámošů trollí. Od tý doby uteklo hodně let, ale ty i všichni ostatní se stejně vždycky zeptají na tuhle historku, hehe... Hele, byla to zajímavá zkušenost, dostali jsme za to pizzu – takže všichni byli spokojený.

V Evropě jste poprvý, je to tak? Naši starý kámoši Familea Miranda (hráli tu poprvé někdy v roce 2001) vždycky vyprávěli divoký historky o hraní v Chile a o tom, že rozhodnutí vydat se do Evropy bylo na jednu stranu logický, současně ale netušili, do čeho jdou – jakej je váš příběh?

Mauricio: V Chile jsme si vždycky připadali jako ryba, kterou někdo vytáhnul z vody a pohodil na břehu – prostě jsme cejtili a věděli, že jsme mimo všechno, co se tam děje. A když jsme se podívali na chilský kapely, který se nám líbily, ukázalo se, že skoro všechny se nakonec někam odstěhovaly. Takže vydat se po stopách Familey Mirandy nám připadalo naprosto logický, prostě další vývojová fáze naší kapely. A tohle turné, to je první krok. Tak doufáme, že se nám třeba povede stát se něčím jako Famileou Mirandou pro děti nebo tak něco, hahaha.

Vaše poslední deska se jmenuje Royal Estampida – dost ji žeru, musím říct. Je to čtvrtá v pořadí? Pokud se nepletu, vyšla v dost neotřelý podobě: prodávali jste něco jako polštářek nebo nějakou vycpaninu, ke který byla připevněná etiketa s kódem ke stažení empétrojek. Na to můžu jen říct: oho! Chystáte něco novýho?

Mauricio: Je to tak, je to čtvrtá deska, a my sami – jako fanoušci a sběratelé hudby – se vždycky snažíme, aby všechny releasy měly zajímavý obaly a všechny ty věci kolem, aby vypadaly jako něco, co si od kapely sami rádi kupujeme. Takže takhle nějak to pošlo. Na tomhle turné budeme ještě pořád hrát věci z Royal Estampida a taky pár novejch, ze kterejch časem vznikne pátý album. Dělat nový věci je pro nás docela těžká práce, rozhodně to není nijak rychlej proces, ale víš co. Tohle je daň za to, že máš kapelu, kde mají všichni členové obsesivní kompulzivní poruchu.

Doporuč mi nějaký kapely z vašeho kontinentu, něco, co tu neznáme. Je tam teď víc kapel jako Lerdo?

Mauricio: Osorezan, Zoologica, Zat, La Bestia de Gevaudan, Arrecifes, Animales Exoticos Desamparados, Manual de Combate a vlastně všechny kapely od Productora Mutante, což je něco jako label, kterej se věnuje chilský experimentální hudbě. Tohle jsou kapely, s kterejma jsme v Chile hráli a mám pocit, že by vás to tady taky mohlo bavit.

No tyvole! Těšíme se na vás!

Sobota 13. října: Lerdo + Kontroll (Lokobar, Všetaty): detaily ZDE
Neděle 14. října: Lerdo + Fetch! (Kaštan, Praha): detaily ZDE