Silver Rocket

FOTBAL PROTI RASISMU 2018 – 4.- 5. května 2018 – Věžnička u Jihlavy

ÚV SRR 2. 5. 2018

Plakát O víkendu 4.-6. května 2018 se koná již 11. ročník Fotbalu proti rasismu ve Věžničce. Zpočátku jsme touto akcí chtěli obecně upozornit na problematiku rasismu. Postupem času jsme ale cítili potřebu věnovat se palčivým aktuálním tématům -sociálním problémům, anticiganismu, uprchlické krizi, vzrůstajícím nenávistným a xenofobním náladám mezi lidmi.
I letos se můžete těšit na fotbal, kde zábava je víc než vítězství, na hudbu napříč žánry a která má názor, na přednášky, které rozšiřují obzory, na občerstvení, které nestaví na utrpení jiných, a hlavně na přátele, které tu můžete potkat.

Registrace do fotbalu a ping pongu proběhne v sobotu do 10.30 (5 členné týmy). Nezapomeňte, že vyhlašujeme 1. místo za nejlepší skupinovou masku týmu, vyhrává ta nejoriginálnější a nejvtipnější. V průběhu dne bude připravena soutěž v lukostřelbě nebo rána budou zpříjemněna společnou jógou.

Témata přednášek jsou letos čtyři:
1) Vojta Ondráček se kriticky zmíní o nadcházejícím MS v Rusku a Hana Kuncová přidá něco málo informací o ženském fotbalu.
2) Digitální odpor: videohry jako prostor pro menšinovou identitu.
3) Sdílené bydlení
4) Limity jsme my

Hudební část:

BITPART (Francie)
Pařížské trio funguje jako ten nejlepší stroj času, který nás zavede do zlatých devadesátek. První vlna indie emocore kapel právě přepisuje punkové dějiny. Řeč je o REIZIGER, THE VAN PELT, RAINER MARIA a jim podobných. Z otevřené garáže se linou chytlavé kytarové melodie, přirozený drive, neskutečná pozitivní energie a vyrazné vokály, o které se dělí basačka Julie a kytarista Eric. BITPART mají na svém kontě vedle dvou velkých desek i pár singlů, kdy ten letošní kapelu posunul do zasněných garážových vod. Aktuální sestavu tentokrát na bicí doplní Nico, kytarista emo party AMANDA WOODWARD a provozovatel Destructure records, které ostatně stojí i za deskami Bitpart. Písničky o lásce a nenávisti, něžnosti, krutosti a upřímnosti.
http://bitpart.bandcamp.com

BETTER OFF DEAD (Francie)
Franocuzské trio z města Angers svým pojetím punku sází na nezbustrovaný zvuk kytary, břitké melodie, výrazný dívčí vokál a politické texty. Po dvou singlech vychází na konci dubna debutová deska s názvem "Taking Trains", o které se v kooperaci postaraly vydavatelství Destructure (kapely jako Amanda Woodward, Karysun, Aussitot Mort,...) a Donnez Moi Du Feu records.
http://xbetteroffdeadx.tumblr.com
https://betteroffdeadpunk.bandcamp.com

ROSA NEBEL (Rakousko)
Sobotní noc necháme zahalit růžovou mlhou z Vídně. ROSA NEBEL je punkáč, v jehož světe pulsují přesné beaty bortící temný svět plný sirén, synth zvuků a melancholie. Live set zproštěn počítače bude kulminovat ve světě bez hranic. Proto-Techno/Industrial/Synthwave/Ambient rave. Nechme se překvapit, která z těchto ingrediencí bude díky jeho krabičkám v noci převládat.
http://rosanebel.bandcamp.com
http://soundcloud.com/rosanebel

THE WILDERNESS (Slovensko)
Sobota se těší na slovenské THE WILDERNESS - punk komplet v trnavštině. Minulý rok ohromili na festivalu Setkání Svobodných Duší. Politicko/existenciální texty mají daleko k profesorskýmu diskurzu. Zdravě rurální podání připomene kapely jako Rúbanisko. Příroda je příroda. Na cestě mají již čtvrté LP. Nejčerstvější singl "Načo pojdem domov" je cover verze cikánský lidovky, takže jejich zařazení do stáje FPR je protnutí jak blázen.
http://bandzone.cz/thewildernesstt
http://thewildernesspunx.bandcamp.com

GATTACA
Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky, pravidla která jsou tu od toho, aby se porušovala. Gattaca podruhé a výkop jejich evropského turné bude patřit pátečnímu večeru ve Věžničce. Politický epický hardcore, ve kterém neocrustové melodie a punkové BPM se kloubí s black metalem, post-rockem a screamem.
http://gattaca.musicforliberation.com
http://gattaca.bandcamp.com

VOLE
Nikdo Vám Nemůže Dát Tolik Kolik Vám My Můžeme Slíbit = V O L E. Pátek večer ve znamení špinavého raubířského hardcore punku. No ty vole!
http://softskins.bandcamp.com

PACINO
Další pravidlo porušeno, ale když jim zrovna v sobotu končí evropské turné. PACINO, slezské trio se vrátí do Věžničky. Kytarovka, která svoje základy má velmi dobře posazené v devadesátkách. Ohánějí se drivem, protože mají Psí srdce. Jejich loňská deska Půl litru země vyhrála cenu Vinyla, ale to je přeci úplně jedno, protože voda neteče, ale stojí!
http://pacino.bandcamp.com/
http://stoned-to-death.bandcamp.com/album/p-l-litru-zem

HLEDÁNÍ
Páteční večer bude patřit také HLEDÁNÍ. Bez proudu, zato s ohněm nejen v srdci. Dana z Orlové ve Věžničce dobře známe a tak se těšíme na další porci riot-folk-punku.
http://hledani.musicforliberation.com
http://hledani.bandcamp.com

CALVERA
Sólo kůň ze stáje Silver Rocket. "Basovej monolog, mířící do několika stran najednou. Tam, kde se linky spojujou, pak nastává Velkej třesk. Obsahuje tolik spodních proudů, až vám to pocuchá kořeny, pevně vězící v 70. letech, kdy Calvera nosil knír za světovej mír. Ani my jsme před tím netušili, co dovede vytvořit jeden muž a jedna baskytara." SRR
http://www.silver-rocket.org/katalog/calvera-st
http://calvera.bandcamp.com

PRIS
PRIS je robotka z filmu Blade Runner. PRIS je také budoucnost hudební minulosti pražského dua. Popový samet, romantika, zaprášený dark wave, ale i obroušené kytarové písničkářství borcené syntezátory.
http://adecrepitude.bandcamp.com

HISSING FAUNA
Pražská parta, která svůj zvuk nechává zapomenutý v kytarových indie vodách let devadesátých. Škola za účasti lektorů jako PAVEMENT, DINOSAUR JR. vychovala svědomité žáky. Lehké kytarové melodie osekané na kost a introvertní zpěv, který si zamiluješ, stějně tak i jejich nahrávky na Stoned To Death records.
http://hissingfauna.bandcamp.com

PTAKZ
Z PTAKZ hejna-crew budeš moct na Věžničce uzřít dva sety/koncerty. Jeden z nich bude spočívat ve společným krákání a klováni Rhino Gavela s Edoshem a o druhej se postaraj ezo-rapový Jungiez ve složeni Smrad, Tromboza Lů a Technodatel aka Mango Sheikh... Můžeš hulit ptakz...
http://ptakz.bandcamp.com

7/9
Jedna z posledních kapel, kterou jsme ještě nezmínili je Annika Hansen. Tedy Sedmá z devíti. Když už na letošek máme Pris z Blade runner, proč k tomu nepřidat další kultovní scifi postavu. A tak přijíždí 7/9 se svým temným elktro-post/rockem. A my pevně doufáme, že nepřijedou i Borgové a nebudeme asimilováni.
http://7of9.bandcamp.com

SEVERNÍ NÁSTUPIŠTĚ
Všem těm co přijedou do osady dostavníkem, truckem, nešvilákem nebo společnost jim bude dělat rosa v kanadách a sladký dřevo na zádech, doporučujeme zpozornit u party SEVERNÍ NÁSTUPIŠTĚ. Utrampovaná sobota bude patřit této folkové komunitě, která rovným dílem bere, dává a naopak. A tak není žádný problém, že z jedné čutory po doušku dají Míša Tučný, Cácory, Pavel Bobek, Bob Dylenů, Člověk krve,... Asi není nutné dodávat, že na trase Klinika a Oslavy sto let trampingu prostě Věžnička bez slitování patří.
http://severninastupiste.tumblr.com

DAGMAR ANDRTOVÁ-VOŇKOVÁ
Loňská folková stage patřila Oldřichu Janotovi, letos s radostí přivítáme nezaměnitelnou zpěvačku, kytaristku a skladatelku DAGMAR ANDRTOVOU-VOŇKOVOU. A nejlepší bude rovnou si poslechnout rozhovor, který poskytla pro Rádio Wave. "Dagmar Andrtová-Voňková patřila od 70. let ke komunitě písničkářů nepohodlných minulému režimu. Měla blízko k hudebnímu undergroundu, dlouhá léta nemohla vydávat. Dnes je pro svoji originální hru na kytaru ceněna u nás i ve světě."
http://www.vonkova.cz/
http://wave.rozhlas.cz/pisnickarka-dagmar-andrtova-vonkova-z-kliniky-bych-udelala-vykladni-skrin-v-6443595

Více informací: http://fpr.musicforliberation.com + http://www.fcbk.com/evts/2061445727471595/