Silver Rocket

SWERVEDRIVER (UK) 23. května ve Futuru!!!

ÚV SRR 13. 2. 2018

SWERVEDRIVER (UK)
...performing „Raise“ and „Mezcal Head!“
23. května 2018
Praha – Futurum Music Bar
450 Kč / 550 Kč

Zní to neuvěřitelně, ale v Praze se vůbec poprvé od svého vzniku v roce 1989 představí kultovní Swervedriver! Jedna z nejvíce inspirujících kapel legendárního anglického labelu Creation první poloviny 90. let se 23. května 2018 ve Futuru vrátí ve speciálním „dvojsetu“ k perlám, jakými jsou první dvě alba Swervedriver „Raise“ (1991) s megahitem „Rave Down“„Mezcal Head“ (1995).

Dnes už je těžké si to představit, ale MTV hrála na začátku 90. let zásadní hudbu. V pořadu „120 minutes“, který běžel vždycky v neděli večer, se střídaly kapely, které na obou březích Atlantiku definovaly 90. léta. A pokud byl člověk jen trochu pozorný posluchač, dovedl poměrně snadno rozpoznat, jestli je ten a ten nový objev buď z Anglie, nebo ze Států. Co ale se Swervedriver? To byl oříšek... Tahle kapela v sobě spojovala zasněnou atmosféru britských shoegaze kytarovek s tahem a sklony k heavy zvuku amerických skupin. Swervedriver založili v roce 1989 kytaristé Adam Franklin a Jimmy Hartridge, kteří zůstávají páteří kapely až do dnešních dnů, zatímco rytmika kolem nich se mění: na květnovém turné je např. doplní bubeník Mikey Jones a basák z kapely Iggyho Popa Ben Ellis. Je to právě kytarová souhra Franklina s Hartridgem, která definuje těžko uchopitelný zvuk Swervedriver, protkaný nezvyklými melodiemi a ne úplně typickými postupy. Přestože po hymně „Rave Down“ se zdálo, že kapela má našlápnuto k hvězdné kariéře, byl to právě charakteristický skladatelský rukopis obou kytaristů (mimochodem, jejich netradiční ladění je živým námětem několika internetových diskuzí!), který Swervedriver udržel mimo pole mainstreamu, zároveň ale hluboko v srdcích oddaných fanoušků, kteří si mezi sebou familiérně říkají „Swervies“...

V letech 1998 až 2008 se Swervedriver odmlčeli, ale po reunionu vydali vynikající album „I Wasn´t Born To Lose You“ (2015) a na podzim chystají další novinku. I kdyby byl koncert Swervedriver jen vzpomínkou na legendární dinosaury, stál by za to. 23. května ale uslyšíme živou a aktivní kapelu, která se s láskou vrací ke svému nejklasičtějšímu materiálu!