Silver Rocket

Mohammad + Lišaj 20. září v Potrvá

ÚV SRR 22. 8. 2017

Uhrančiví Mohammad vtáhnou v Praze do tunelu, z něhož není cesty ven

Řekové Mohammad vydávají desky s pravidelnou kadencí od roku 2010. Celých šest jich zaštítilo vydavatelství Antifrost (dále Rashad Becker, Yves Tumor anebo Lee Gamble), jedna pak vyšla na labelu Pan (Daniel Menche, Jazzkammer či Maja Ratkje), nicméně právě album Som Sakrifis pomohlo Mohammad znatelně rozšířit publikum.

Hudebně mají Mohammad dvě základní polohy. Tou první jsou striktní elektronické plochy protknuté jednoduchými, vzájemně se prolínajícími oscilacemi, které mohou připomenout třeba enigmatické Eleh. Druhou je pak na kost ohlodaný postklasický ambient hraný na cello či klavír, kdy mohou Mohammad evokovat nejtemnější polohy Jóhanna Jóhannssona. Výsledkem je hudební ekvivalent přechodu do zrnité černošedé vykreslující nekonečná pole plné mechanických cikád a spálené vegetace, či vize tunelu, do kterého jste vtahováni. Pomalu, zvolna, ale zcela nezvratně. Zatímco první deska, Roto Vildblomma, nabízela v závěrečné Luminus Vuori překvapivě rozverné, pestrobarevné, ačkoli zjevně halucinogenní světlo na konci tunelu, dnes už nic podobného očekávat nelze.

Od koncertu si lze slibovat silný zvukový prožitek, který nebude mířit na estetiku vjemu, ale na přímý vliv zvuku na vaše emoce. Jako když vás v noci, ve tmě, na cizím místě ruší bušení vašeho vlastního srdce.

Večer otevře ostravský Lišaj, jeden z nejzajímavějších českých hudebních projektů, s kazetou na vydavatelství Genot Centre. Lišaj se pohybuje na hraně hutného ambientu, terénních nahrávek, šeptaného deklamujícího vokálu, přičemž ale koketuje i s triphopovými beaty a umí přepadnout až do narkoticky tanečních poloh. Spolehnout se nelze na nic.

Mohammad (GRE) + Lišaj středa 20. září 2017, 19:30 Praha, kavárna Potrvá
Koncert pořádá Jednota ve složení ][ , Cáry mlhy, Letmo, Heartnoize a Naše koncerty.

EVENT | https://www.facebook.com/events/656378031230320
PŘEDPRODEJ | https://goout.net/cs/listky/mohammad+lisaj/wllb/

 MOHAMMAD | http://mmmd.eu/
LIŠAJ | https://shmyzem.bandcamp.com/