Silver Rocket

Na SOLO SOULKOSTEL zve YOOD

ÚV SRR 15. 6. 2017

Na Solo Soulkostel zve Yood: "Neustále objevuju, v čem všem se liší sólový hraní od hraní s kapelou. Kromě jinýho jsem zjistil, jak moc jsem zvyklej v muzice fungovat v interakci s dalšíma lidma - psaní songů pro mě vždycky byla otázka kompromisu se spoluhráčema. A byli to právě spoluhráči, který mě třeba přesvědčovali o kvalitě tohohle riffu nebo songu. A najednou hraju solo a jsem namydlenej, protože jsem v tom úplně sám. Stojím před lidma a předkládám jim svou vlastní představu o muzice. Z toho vyplývaj neustálý pochybnosti, zda to, co tvořím, má vůbec nějakej smysl a nějakou kvalitu. Najednou mi chybí nějakej spoluhráč, kterej by mi řek ´tohle je dobrý, tady bych změnil tohle a tohle´. Dobrat se k nějakýmu závěru úplně sám je kurva těžký, protože - snad aby to větší zábava - jsem sám sobě nejtvrdším kritikem. Sólová muzika je nečekaně křehká....

Během hledání vlastního hudebního výrazu a neustálýho pochybování jsou pak největší satisfakcí momenty, kdy to všechno začne naopak dávat velkej smysl, cítím inspiraci a nadšení do dalších zvukovejch experimentů. Moc dobře si pamatuju, že přesně takovej euforickej pocit nastal v Soulkostele. Bylo to v listopadu 2015, kdy jsem tam hrál poprvé coby doprovod Insect Ark. Ten prostor má prostě neskutečnou energii. Koncert tam byl fakt zážitek. Genius loci jak prase.

A není to jen místo samotný, co z koncertů dělá epochální večírky. Velkej podíl na tom má i odzbrojující přívětivost místních borců. Hipízáckej majitel s rozbitým sitárem a tunou desek po celým baráku tenhle obrázek už jen tak hezky dokresluje. Soulkostel není obyčejný místo na hraní, kde dostaneš vymezenou půlhodinku a padej z pódia, to je tyvole smysl sólový existence. Je skvělý, že tuhle sobotu toho budu znova součástí... ať už zahraju jakkoliv."

Hudbu Yood je možný slyšet TADY