Silver Rocket

HACO: tak "trochu slavná" paní

ÚV SRR 27. 9. 2016

Když jsme minulý rok v ósacké opravně automobilů, přeměněné na klub, vystupovali v jednom večeru s Haco, byl to malý svátek. Tenkrát jsem ještě netušil, že tenhle svátek zopakujeme i v Čechách, a to hned na několik místech. S Haco budeme hrát nejen jako její support band, jak se dnes hezky říká, ale zahrajeme i společný set (29. září v klubu Punctum na Žižkově a o den později v Divadle 29 v Pardubicích). To už je svátek přímo dvojitý.

Kdyby mi to někdo řekl v roce 2000, asi bych mu nevěřil. Poslouchal jsem tou dobou pořád dokola album Ohayo! Hoahio! vyšlé zrovna u Zornova labelu Tzadik, ke kterému jsem přišel v podstatě náhodou. Hoahio byl projekt v nejlepší tradici japonských progresivních dívčích kapel, kromě vokalistky Haco zde byla ještě hráčka na sampler Sachiko M a především Michio Yagi, virtuózně ovládající koto. Dodnes když slyším Sea Wall III, padám z té krásy rovnou na záda. Škoda, že u nás moc hráčů na koto nemáme. Mám pocit, že těsně po roce 2000 byl pořád podzim (protože mám podzim rád), já poslouchal desky z Tzadiku a žasl nad tím nevídaným zvukem.


Hoahio: Sea Wall III

Už dvakrát mi někdo v Japonsku řekl tu kouzelnou větu: “You are Japanese!”, což má v podstatě představovat zdvořilou verzi něčeho jako: “Netušil jsem, že Evropan vůbec něco ví o Japonsku!” Vždycky se to týkalo jídla. Jednou jsem udivil svůj protějšek tím, že jsem byl nejen schopen pojídat smrduté sójové boby nattó, ale ještě si to pochvalovat. Podruhé se mi dostalo té cti jen za pouhé ujištění, že si sám vařím polévku miso a dokonce i vývar dashi (což není kumšt, když si nakoupíte v Japonsku přiměřeně velký balík hoblin ze sušeného tuňáka). Nejlepší ale bylo, když se Haco v bývalé dílně v Ósace divila, že Gurun Gurun nejsou japonská kapela.

Když si budete chtít udělat malý výzkum hudební minulosti Haco, čeká vás pěkné dopoledne, během kterého přeposlechnete po třech deskách od legendárních avantpopových After DinnerHoahio a budete pokračovat přes různé spolupráce a dalšími hrdiny až k loňské desce Secret Garden.


Haco: Over the Unfinished Bridge

I kdyby vaši slovní zásobu v japonštině tvořilo zhruba dvacet slov, tak jako u mě, neměl by v ní chybět výraz pro "trochu": čotto (ちょっと). V podstatě všecko je totiž v Japonsku čotto. Říkat věci na plnou hudbu je prostě nezdvořilé. Trochu nezdvořilé. A tak jsem se v té Ósace dozvěděl, že teď přijde jedna paní, "trochu slavná".

A tahle trochu slavná paní zahraje za chvíli i ve vašem městě, přijďte, bude to trochu paráda!

Napsal Federsel


Hoahio: Marimo