Silver Rocket

STEVE VON TILL + MAVA 9. srpna na 007

ÚV SRR 4. 8. 2016

STEVE VON TILL (USA, Neurosis)
support: MAVA (CZ)
9.
srpna 2016
Praha – Klub 007 Strahov
start: 20.00, vstup: 300 Kč

 

NEUROSIS. Bez nadsázky legendární kapela vydává v září jedenácté album s názvem „Fires Within Fires“ a v létě hraje několik koncertů v Evropě. Praha je pak jedním ze dvou míst, kde sólově vystoupí Steve Von Till, kytarista a zpěvák NEUROSIS: 9. srpna se uvidíme ve strahovském Klubu 007.

Bude to teprve druhý koncert Von Tilla v Česku: premiéra se odehrála v létě 2010 na Točníku. „Krásná zkušenost,“ vzpomíná na výjimečný večer. Zatímco Von Tillův parťák z NEUROSIS Scott Kelly je na sólových turné v Evropě k zastižení poměrně často, se Stevem je to naopak. Dráha učitele na základní škole v San Francisku je pro něj stejně důležitá jako hudba: „Vždycky jsem věřil tomu, že má smysl seznamovat mladé lidi s těmi lepšími aspekty naší civilizace a inspirovat je k tomu, aby svůj život žili naplno,“ vysvětluje. O učitelích se říká, že musejí mít velikou trpělivost – tu ale musejí mít i posluchači Von Tillovy muziky. Temný, minimalistický folk s uhrančivou atmosférou, hluboký hlas, zadumaný kytarový doprovod, absolutní koncentrace i na ten nejmenší detail. Síla, která se ukrývá v tak tiché hudbě, bere dech. Loňské album „A Life Unto Itself“ je v tomto ohledu nejdál... Vizionářský projekt Harvestman naproti tomu představuje experimentálnější podobu Von Tillovy tvorby: ambientní plochy, droneové kytarové pasáže, cesty za zvukem ve všech jeho podobách.

„Každý člověk má jen jeden život. A na konci mu nezbývá nic jiného než odkaz, který po sobě zanechá.“ Steve Von Till používá slova stejně jako tóny: volí je pečlivě a pomalu. Ale když už něco řekne, má to smysl a váhu.