Silver Rocket

MišMas párty no. 23!

ÚV SRR 16. 6. 2016

Dvacet tři let, to je doba, během které najdete svého životního partnera, pořídíte si děti a ty děti dorostou do věku, kdy už začínají vést život trochu po svém. Přesně tolik let letos bude nezávislému festivalu MišMaš. A je to dítko opravdu tvrdohlavé. I když během let postupně docházelo k celé řadě změn, festival neslevil ze svých původních idejí – stále zde nenajdete žádné ploty, vyhazovače ani sponzory. MišMaš tvořili a vždy budou tvořit zejména jeho návštěvníci, bez kterých by jeho jedinečná atmosféra byla jen poloviční. Vždyť taky první ročník byl jedna velká narozeninová oslava kamarádů a nadšenců do hudby. Je to festival otevřený, ale nepodbízivý.

Letošní ročník proběhne 17.-18. června na statku Ústsko v Bojkovicích na jihovýchodě Moravy. Tak jako každý rok se i letos můžete těšit na dvě hlavní hudební scény – maštal v bývalém krávině a plátěnou scénu, která sice není tak úplně plátěná, ale je ve stanu. Z dalších stálic je to pak festivalový bar nebo vinný sklípek, vegetariánská kuchyňa, doprovodné akce pro děti a výhledy na Bílé Karpaty ze stanového městečka před usnutím i po probuzení. Novinkou ročníku bude literární a přednášková scéna v upravené kavárně. Vedle rozmanitého hudebního programu si tak přijdou na své i milovníci poezie či umění.

Plátěná scéna se ponese v tradičním folkovém a bluesovém duchu, samozřejmě nebude chybět brněnská alternativa. Ponk, Please the Trees, Kalle, Sato-San To, Budoár staré dámy, Nesbitts, Ostrak Mode, Žamboši a řada dalších. Velkým testem posluchačů bude temné vystoupení jihlavského uskupení Tábor radosti. Tři ze čtyř zahraničních hostů, kteří se letos představí v maštali, nabídnou osobité a originální pohledy na elektroniku. Bude to německý pokračovatel Kraftwerk Felix Kubin, japonský hračičkář Asuna a anonymní polské duo RSS B0ys. Zahraniční hosty pak doplní ambientní Gurun Gurun, srandisti Midi lidi s čerstvou deskou či Kubinův souputník Ventolin. Maštal ale nebude patřit jen elektronice, to dokládá banjista Tim Remis, intimní Longital nebo kytaroví OTK. A protože se akce odehrává na Moravě, tak nemůže chybět cimbálka Lasička band, která zahraje v pátek večer na otevřené scéně u vinného sklepa. V sobotu ji vystřídá Bassta fidli crew, která se letos zaměří na prolínání elektronické hudby s tradičními prvky folklóru. Mimo rezidentů crew se kombinaci těchto žánrů věnují i oba hlavní hosté – v Berlíně usazený argentinský producent Intiche i kolumbijská djka Pachamama.

Je dobré říci, že MišMaš festival není pro každého. Pokud se však odhodláte a jednou přijedete, už se budete chtít navždy vracet. Komunitní atmosféra, moravská nátura i folklór, jedinečnost místa na starém, na koleni opraveném statku a spousta dobré muziky je srdcovým červnovým lákadlem každý rok.

Těšíme se na viděnou 17. anebo 18. června na kopcu v Bojkovicích. 

Vstup: předprodej 490 Kč, na místě 550 Kč (jeden den na místě 300 Kč) 
Více na stránkách festivalu: http://www.mismas.org