Silver Rocket

LETO – Zbytky ozářených ploch

ÚV SRR 30. 7. 2014

Kdepak, debutová deska Leto by se nemohla objevit na přelomu listopadu a prosince. Album „Zbytky ozářených ploch“ vychází na vinylu právě DNESKA (na narozeniny!), uprostřed léta, a v osvědčené spolupráci Silver Rocket a MamaMrdaMaso. Večírek u příležitosti vydání desky je v plánu 7. srpna na 007 (Leto + Unkilled Worker), ale vinyl nebo MP3 si můžete objednávat už teď.

Leto tvoří dvojice Palma (zpěv, klávesy) a Indoš (kytara). Oba je možná znáte z kapely Boss a sekretářka a dalších projektů: jejich letní inkarnace ale momentálně hřeje nejvýrazněji. Ve zvuku Leta najdete ozvěny Blonde Redhead, Pinback nebo Yo La Tengo, ovšem řeč je opravdu jen o ozvěnách – jednou z největších výhod Leta je totiž jeho nepolapitelnost. Písničky (ano, písničky!!!) jsou na první poslech jednoduché až mělké, ale stačí více ponorů – a náhle jste uprostřed pozoruhodné spleti melodických linek, která doplňují jedna druhou, třetí, čtvrtou. Čisté motivy Indošovy kytary, jistý hlas Palmy, nenápadná gradace jednotlivých skladeb. Poetický nádech textů pak povznáší celkový dojem do roviny snění s otevřenýma očima. „Leto chápeme jako odraz slezského bytí: život, který je často pod horizontem,“ říkají Palma s Indošem. „Slezsko je proletářská zem a my jsme její dědicové. Leto jako přísná melancholie a vitalismus zároveň je tady proto, abychom si uvědomili, že si nesmíme nechat vzít ženy a muže, se kterýma sdílíme lože,“ dodávají.

Večírek u příležitosti vydání vinylu „Zbytky ozářených ploch“ je na programu 7. srpna, dějištěm strahovská Sedmička. Spolu s Leto vystoupí Unkilled Worker. „Leto je hudba pro všechny páry, které mají v podvečer napilno. Stvrzujeme jen to, co je i tak naše,“ zvou Palma s Indošem. Máte napilno? Stavte se. Rádi vás uvidíme.

Objednávejte TADY.
Dvě skladby z desky si poslechněte TADY.
Katalog Silver Rocket TADY.