Silver Rocket

Young Widows a Akimbo na 007, úterý 10. října

Töhötöm 25. 9. 2006

Akimbo (Seattle, USA) + Young Widows (Louisville, USA)
Klub 007, 10. 10. 2006


Mě osobně se při zvuku slova „Kentucky“ objeví před očima zarostlej a vousatej zálesák, kterej se opírá o dlouhou pušku, mele něco o těch „příšernejch Indiánech“ a je pochopitelně notně a důkladně zkárovanej místnim mokem. („Ráno si dám slaninu a vajíčka, odpoledne slaninu a fazole a večer se naleju.“) Přitom se jedná – minimálně z hudebního pohledu – o místo, kde se dneska v zemi, kam potřebujeme navždy vízum, pořád něco děje. Lords, Coliseum a další – není divu, že se hovoří o magickym trojúhelníku Chicago/Washington DC/Louisville.


Young Widows v akci.

Young Widows jsou právě z Louisville. Jedná se vlastně o nástupce Breather Resist, když se pánové rozešli se zpěvákem a rozhodli se už nikdy nehrát jedinou věc, kterou kdy hráli s nim. (Na kytaru tady hraje jen tak mezi řečí Evan Patterson, jehož bratr Ryan hraje zase v Coliseum.) Když šli do studia s novým materiálem (hlídal je při tom Chris Owens z Lords, prostě jedna kentucká rodina), ukázalo se, že změna, kterou přinesla trojčlenná sestava, je tak zásadního rázu, že o Breather Resist už nemůže bejt řeč. Narodili se Young Widows.


A ještě jednou...

A co můžeme čekat? To si nepochybně poslechnete sami, ale tahle muzika bude na Sedmičce dobře rezonovat. Píše se o různejch vlivech, ale já s radostí slyším jeden dominantní, a to The Jesus Lizard. Ale pozor, tahle kapela jsou moc velký matadoři na nějakou nezajímavou kopírku a jejich hudba vyžaduje otevřenou mysl. Ale sami se k Duanovi, Davidovi a spol. dost hrdě hlásej – třeba i konkrétním odkazem na TJL ve svým songu Glad He Ate Her… no prosim. Já osobně se těšim fest. Jejich deska vyšla na Jade Tree.

Akimbo jsou pro změnu od Pacifiku, přímo z jednoho z hudebních neuralgickejch bodů kontinentu, ze Seattlu. Na kontě maj od roku 2001 čtyři alba, každý u jinýho labelu, to poslední s mimořádně hutnym zvukem pak u Alternative Tentacles. Na tom prvním najdete fakt brilantní názvy songů: třeba When I am King I will Spit on the Corpse of Ray Manzarek. Akimbo je mimochodem docela zajímavý slovo: přes zdánlivě asijskej nádech označuje tak banální věc, jako je „postoj s rukama v bok“. A nebo je to jméno hrdiny nějaký kung-fu počítačový hry. Vyberte si sami.


Akimbo v akci.

Na co si teda připravit uši? Mluví se v jejich souvislosti o Lords, nějaký vazby se najdou i směrem ke Karp, každej povinně zmíní Black Sabbath, smysl dává i přirovnání k některejm experimentům Melvins, všema deskama se táhne taková vzrušující a temná nervní atmosféra, takže od věci nejsou Neurosis. Vzhledem k tomu, že kapela je poměrně plodná a většinu svý existence tráví na turné, je jasný, že tenhle koncert bude HEAVY, ať se tu pořád neopakujeme.

Resumé: před koncertem posílit svaly na krku, co se do vás vejde.


Dává si právě ruce v bok?

A perlička na závěr? Malá citace z webu Akimbo, jak se chystaj na evropský turné, na jehož pražskou zastávku vás rádi zveme. Pojedeme teď evropský turné s Young Widows… Ne, lidi, vážně: máme v úmyslu vypít tam JEZERO PIVA. V Německu takový věci maj. Jezera. Místo ryb tam plavou bratwursty a kyselý zelí. Jedno takový jezero vypijeme. No, vypadá to, že se máme na co těšit. Protože co maj v Německu, je u nás lepší a za polovic.

The Young Widows:
www.youngwidows.net
www.myspace.com/youngwidow…

Akimbo
www.livetocrush.com/
www.myspace.com/akimbo

Křepi o Akimbo:
www.czechcore.cz/index.php…

Ještě jednou recenze na The Young Widows od Cvaldy:
www.czechcore.cz/index.php…